I överkanten på några av fönstren i lägenheterna finns ventiler. För att ventilationen skall fungera, bör man låta dessa vara öppna. I annat fall riskerar Du fuktskador. Det är också bra att alltid ha badrumsdörren lite öppen så att luften får cirkulera.
Byte av köksfläkt får endast ske efter godkännande av styrelsen, eftersom hela husets ventilationssystem kan påverkas. Den nya fläkten skall vara en motorlös kåpa, eftersom husets eget fläktsystem står för utsuget. Kontakta styrelsen vid minsta osäkerhet!
FLÄKTINSTRUKTION
Generellt om fläktsystemet
Våra hus är försedda med ett frånluftssystem. Ventilationen är till för att vädra ut matos, koldioxid etc. samt att fukt inte skall uppkomma i badrum eller andra utrymmen. På vinden i varje huskropp sitter en central fläkt som är försedd med en timer. Mellan
klockan 06.00 och 22.00 går den i "normalläge", på natten stängs den nästan av för att inte bullra i ett tyst hus. Fläkten är kopplad till utsug i badrum och kök (köksfläkten) i varje lägenhet. I sovrumsfönster och vardagsrumsfönster finns ventiler som tar in uteluft. Fläktsystemet och alla lägenheter kontrolleras var sjätte år genom en så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK). I samband med detta görs inställningar av ventiler i respektive lägenhet. Protokoll från OVK finns hos styrelsen.
Viktigt för varje hushåll att tänka på
Eftersom att alla lägenheter i respektive huskropp är sammankopplade i ett och samma system är det viktigt att alla har rätt inställningar av inluftsventiler, köksfläkt och frånluftsventil i badrummet för att systemet som helhet ska fungera som avsett. Varje
hushåll uppmanas därför att se till följande i lägenheten:
Om utflödet av luft från lägenheten blir för högt genom att utsugsventilerna i badrum och kök står för öppna, eller om inluftsventilerna i sovrum och vardagsrum stängs, blir effekten att det kan höras visslingar från dörr/brevlåda, att golven blir dragiga och kalla eller att matos kan komma in från grannen.
Senaste OVK utfördes 2018.